Musta dina egna äpplen på festivalen

Även i år går det att ta med sig trädgårdens äpplen till Smaka på Värmland och bära hem dem i form av färskpressad äppelmust. För sjätte året i rad deltar Enbackens musteri i festivalen som blivit ett viktigt årligt kvitto för ägaren Ulla Lindström Heidkamp.

 

– Festivalen har betytt väldigt mycket för mitt företags tillväxt. Jag har fått bra respons från besökarna som sedan blir mina kunder under resten av året. På det sättet blir festivalen en viktig del av marknadsföringen och dessutom är det väldigt roligt att delta i den, säger Ulla.

Enbackens musteri gör frukt- och bärdrycker av alla de slag, antingen som must eller nektar. Skillnaden är att medan musten består av 100 procent frukt, är nektaren en blandning av frukt eller bär och vatten.

Tack vare att den maskinella utrustningen är portabel kan Ulla ta med den till festivalen och dels visa hur man gör must, dels låta besökarna själva musta sina äpplen.

– Jag hjälper till, förstås. Emballage får besökarna ta med sig själva eller också kan de köpa av mig, jag har både flaskor och dunkar, förklarar hon.

En hel vagn med äpplen går det dock inte att komma med. 40-50 kg per besökare är max, vilket enligt Ulla är lagom för en omgång must.