Grynkorven som blev bäst i test

När Hemgården Chark flyttar in i sin festivalmonter har man en ny, prisbelönt produkt i sortimentet: Årets Grynkorv 2016!

Grynkorven är Skaraborgs ”nationalrätt” men nu har Hemgården i Värmland visat sig bäst i klassen och på matfestivalen serveras en lunchrätt med denna traditionstyngda korv.

 

Att grynkorv har hamnat på Hemgårdens produktlista beror på efterfrågan från Skaraborg, berättar vd Torbjörn Andersson:

– Vi har många kunder i Skaraborg. Där finns redan tolv-tretton producenter av men uppenbarligen räcker det inte till. Vi fick frågan om inte vi också kunde gör grynkorv, så vi började lite smått förra hösten.

Och minsann, när Grynkorvens Vänner i Skaraborg nyligen utsåg årets grynkorv så tog ”utbölingen” Hemgården från Värmland hem förstapriset!

– Fantastiskt kul! Det satt 70 väldigt kräsna skaraborgingar i juryn. Det är klart att det är en sporre och nu ska vi sälja grynkorv även i Värmland, säger Torbjörn Andersson.

Korven finns både som rå- och kokt korv och baseras på fläskkött och korngryn, som var billig utfyllnad i gårdagens jordbrukssamhälle. Den finns nämnd redan på 1600-talet och fortfarande är den en mycket populär rätt och serveras bland annat i många skolor i Skaraborg.

– Det ska bli spännande att se hur den slår i Värmland, säger Torbjörn Andersson som själv tycker att den är väldigt god.