Kockelever tävlar om bästa rätten

Två lag och en råvarukorg. Vem gör bästa varmrätten?

Kockarna finns förstås med på matfestivalen, såväl de redan yrkesverksamma som de som ligger i träning.

 

Svenska kockars förening är ett givet inslag på Smaka på Värmland. Värmlandsdistriktet har cirka 50 medlemmar och ordförande är Jonas Gustafsson, till vardags restauranglärare på Tingvallagymnasiet i Karlstad.

Under Smaka på Värmland är han dock tävlingsgeneral.

– På lördagen har vi en tävling mellan två lag från Möckelngymnasiet i Karlskoga och Tingvallagymnasiet i Karlstad. Två elever i vardera lag; de får varsin råvarukorg med värmländska produkter av vilka de ska göra en varmrätt för fyra personer.

En jury av kockar (dock inte Jonas Gustafsson som såklart skulle vara jävig) bedömer vem som lyckas bäst.

– De bedömer hur eleverna jobbar, hygien, smak och utseende, förklarare Jonas.

Parallellt med tävlingen finns föreningens medlemmar på plats både lördag och söndag för att laga köttgryta med skrädsmjölsbröd i ”take away- format”. På söndagen deltar också kocken Anna Lycke med matpyssel för mindre barn.

 

img_1038