Smaka på Värmland flyttar och breddar

Från och med september 2017 flyttar vi den stora matfestivalen Smaka på Värmland till Kristinehamn och Gustafsvik.

– Vi vill lyfta Smaka på Värmland till en ny nivå och utveckla det vidare. Vi vill tänka tänka ännu större och bredare. När vi började diskutera var det kunde hållas blev Kristinehamn vårt förstahandsval, säger Jonas Enström, VD på Hushållningssällskapet Värmland.

Kontakten mellan Hushållningssällskapet och kommunens näringslivschef Madelen Richardsson tillsammans med turistchef Ulrika Ganterud Evermark togs redan i höstas. Tisdagen den 14 februari beslutade Kommunsstyrelsens arbetsutskott att bevilja en förlustgaranti på 250 000 kronor och samtidigt godkänna projektet som innebär att Närsam och Turistbyrån samarbetar med Hushållningssällskapet kring hela evenemanget.

– Det är ett långsiktigt åtagande och handlar inte bara om arrangemanget 2017, betonar Madelen Richardsson.

Att Kristinehamn blev den nya kommunen för Smaka på Värmland beror på många faktorer:

– Kristinehamn har en väldigt stark matprofil i och med sitt samarbete Smaka på Kristinehamn, där finns stora utvecklingsmöjligheter. Sedan ligger Kristinehamn bra till, här finns närheten till Örebro och Västra Götaland, säger Jonas Enström.

– Vi har också letat efter en ekonomiskt stark samarbetspartner och det har vi fått nu. Smaka på Värmland är inget vi tjänat pengar på, tvärt om så har det varit viktigt för oss att alla utställare och besökare ska ha råd att komma. Baksidan med det är ju att det har varit svårt att få ihop ekonomin, säger Jonas Engström.

Hushållningssällskapet har tidigare täckt upp förlusten själva, men som ny samarbetspartner kommer alltså Kristinehamns kommun att gå in med pengar om så är fallet.

– Och så är ju miljön på Gustafsvik fantastisk. Området är en oslipad diamant med otroliga möjligheter, menar Jonas Enström.

Smaka på Värmland kommer gå av stapeln den 30 september – 1 oktober 2017. Fortsätt hålla koll på hemsidan och  vår Facebooksida för mer information som kommer under våren.

Läs gärna mer om Gustafsvik här. 

 

Frågor besvaras av:

Kristina Samstorp, 070-829 09 36

kristina.samstorp@hushallningssallskapet.se

 

Per Brunström, 070-597 47 22