Nyfiken på kaffe

Ingen matfestival utan kaffe. Liksom tidigare år är Löfbergs på plats, denna gång med kaffekoppning.

 

Att koppa kaffe låter lite märkligt i den oinvigdes öron, men det innebär helt enkelt att man testar kaffe. Och det går inte till hur som helst, inte. Det finns en internationell professionell metod och den kommer besökarna på matfestivalen att få prova på.

Emma Johansson, barista och platschef på Löfbergs rosteri och kaffebar i Karlstad, guidar genom processen.

– Jag håller föredrag från scenen om vad kaffe är, vilka typer som finns, var och hur det växer, hur tillverkningsprocessen går till. Det blir en historia från böna till kopp, kan man säga, säger hon.

Att kaffe kan smaka väldigt olika vet nog alla som dricker det. Men varför, och vad är det man känner? Även det ingår förstås i historien och besökarna kommer att få testa fyra olika sorters kaffe.

Att ”koppa” kaffe är ett sätt att med närmast vetenskaplig precision utvärdera dess smaker, dofter och aromer. Kaffet testas med en särskild koppningssked som är skålformat rund, anledningen är att kaffet då syresätts snabbt vilket är viktigt för att känna skillnaderna. Men också kaffets temperatur, från kallt till varmt, ger olika karaktär till smaken.

Text: Christina Wikström

I Löfbergs Akademi, Karlstad