Drottning Kristina på Gustafsvik

Det är guiden Christina Skan, välkänd Kristinehamnsbo som både drivit Ölme prästgård och nu Wermlands Brygghus, som ikläder sig rollen som drottning Kristina. Den forna drottningen har spelat en avgörande roll för staden som tidigare kallades Bro (här passerade nämligen riksvägen mellan Sverige och Norge över älven Varnan).

 

– 1642, då hon bara var 16 år gammal, fick staden sina stadsprivilegier. Anledningen var att läget vid Vänern gjorde den till en mycket viktig utskeppningsplats
för järn från Bergslagen, förklarar Christina Skan.

 

Kristinehamns stadsvapen med skeppet Bojorten härstammar från denna tid. Även Gustafsvik har koppling till monarker i historien. Under gårdens glansdagar besöktes den av Gustaf III, som liksom drottningen nådigt lämnade kvar sitt namn och därmed bytte gården namn från Västervik till Gustafsvik.

 

Att drottning Kristina var omvittnat förtjust i god mat gör henne ju också till en lämplig gäst på Smaka på Värmland. Hon hade förmodligen varit nöjd över att få vandra runt bland denna tids läckerheter!

 

– Jag kommer att hålla hov i ”Luftslottet” mitt i fesitvalområdet och berätta både om Kristina som person och om Gustafsvik under hennes dagar. Och förstås också om kommunens stundande jubileum den 28 oktober i höst, näst på dagen 375 år sedan Kristinehamn blev stad.

 

Drottning Kristina namngav Kristinehamn år 1642. Det var den unga drottningens förmyndarregering som gav staden stadsprivilegier och bestämde att den skulle uppkallas efter henne.  I höst firas 375-årsjubileet av detta och på matfestivalen kan besökarna träffa henne på Gustafsvik.

 

Festivalen är öppen 10.00-16.00 och drottning Kristina finns på plats 12.00-16.00 och barnen är så klart välkomna att ta en bild med regenten.