Viltkött = klimatsmart!

 

För ett par år sedan var det premiär för WWF’s Köttguide.  Köttguiden visar hur olika typer av kött påverkar miljön och djurens välfärd, och ska göra det lättare för oss konsumenter att göra ett medvetet val. Betygen på våra olika köttslag ges i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

 

I köttguiden har man valt att dela in vår köttkonsumtion i följande kategorier: Nötkött, griskött, lammkött, kyckling samt viltkött. Det som är glädjande är att viltköttet får sk grönt ljus på samtliga bedömningsfaktorer. I korthet innebär det bl a att:

  • Det går inte åt någon extra mark för foder eller foderproduktion med tillhörande bekämpningsmedel för att livnära våra vilda djur.
  • Viltköttet är fritt från tillsatser som t ex antibiotika.

Så den som önskar äta klimatsmart kött ska äta viltkött så ofta det bara går. Det är det mest naturliga du kan äta och innehåller även naturliga omega3-fetter.

 

 

Under de fyra år som Jägareförbundet Värmland har deltagit på mässan så har glädjande nog intresset för viltkött ökat. För den oerfarne kan det kännas svårt att veta hur du ska tillaga viltkött på bästa sätt. Men, det är inte så komplicerat. Det viktiga är att tänka på att köttet helst ska tillagas på låg ugnsvärme under längre tid. Om detta och mer därtill informeras det om i montern. För den intresserade finns det även information att hämta på webben. Besök gärna Svenska Jägareförbundets sida i ämnet www.viltmat.nu.

Som traditionen bjuder kommer besökarna även i år erbjudas köpa det populära lunchalternativet vildsvinskebab. För den som är intresserad av att lära sig mer om hur man tar tillvara vilt så gästar återigen jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen mässan. Han kommer under båda festivaldagarna prata om och förevisa hur man styckar rådjur. På scenen ser ni honom klockan 11.00 på lördagen den 30/9 och på södagen den 1/10 klockan 12.00.

Text: Jessica Larsson