Möt det nödvändiga biet

Det surrar allt mindre i vår natur. Binas tillvaro blir allt tuffare med kärvt klimat och giftiga bekämpningsmedel. Men utan deras pollinering har vi allvarliga problem.

– Många blir förskräckta när de förstår hur det hänger ihop och därför ökar intresset för biodling väldigt, säger Anna-Karin Olsson Heino, ordförande i Kristinehamnsortens biodlarförening och sekreterare i länsföreningen.  

 

På matfestivalen är biodlarna på plats för att berätta om allt bin. Om deras nödvändiga insats i naturen, hur de fungerar, vad de behöver och om hur man gör för att odla dem.

–  Vi kör kontinuerligt biodlarkurser för nybörjare och antalet deltagare bara växer. Det är unga och gamla, män och kvinnor, i staden och på landet, säger Anna-Karin.

 

 

– Folk blir alltmer miljömedvetna. Sociala medier driver på insikten och många börjar förstå vilken roll exempelvis bin har för hela ekosystemet.

Faktum är att större delen av den mat vi äter idag i Europa är beroende av binas pollinering. Utan den skulle vi få klara oss på ris, majs och olika sädesslag som pollineras med vinden. Kött skulle bli en dyr bristvara eftersom djuren äter växter. Enkelt uttryckt är vi beroende av bina för att överleva.

– Hoten mot bina är flera. Dels klimatet, i våras var det till exempel för kallt och blåsigt både för växterna och för att bina skulle pollinera. En del av de bekämpningsmedel som används inom jordbruket är också farliga för våra bin, förklarar hon.

Men där är åtminstone besprutningarna strikt kontrollerade, vilket inte är fallet i våra villaträdgårdar. Och det är där som vi själva kan göra skillnad.

– Om man ska spruta med giftiga bekämpningsmedel, gör det inte på dagen när bina flyger omkring och får det i sig. Då tappar de orienteringsförmågan och dör. Spruta hellre på kvällen och natten.

Men helst bör man helt skippa giftet och istället använda trädgårdsättika och såpa för att bekämpa ogräs och ohyra, då räddar man många bin. Man kan också så färdiga fröblandningar i sin trädgård som bina gillar.

 

 

På festivalen informerar biodlarföreningen om allt detta, och ger tips och råd för dem som vill börja odla bin.

– I första hand bör man gå en biodlarkurs och lära sig rent praktiskt. Då kan man också få en mentor att ringa till när man har frågor längs vägen. Två bisamhällen är lämpliga att börja med och dem kan man skaffa via oss, förklarar Anna-Karin.

Ingen bör avstå av rädsla för att de sticks:

– Medan getingar är köttätare och dödar med sin gadd, så är bin vegetarianer och använder gadden om de känner sig hotade. Och bara i nödfall: när de sticker faller gadden av och då dör de!

Om vädret är lämpligt kommer biodlarföreningen att ha med sig en visningskupa med bin till festivalen för att visa hur det ser ut i inuti ett bisamhälle. Och var lugna – bina är instängda!

 

 

Text:

Christina Wikström