Afrikansk knorr på värmländsk råvara

I årets matfestival kliver Eden upp på scenen för att inför publik visa hur man kan kombinera svenska, företrädesvis värmländska, råvaror med afrikansk
touch och kryddor. Inte minst när det gäller att blanda i skrädmjöl, som hon är van vid från sitt hemland Eritrea.

– När jag kom till Värmland för 15 år sedan så kände jag genast igen lukten, säger hon. Skrädmjöl är väldigt vanligt hos oss. Främst används det i olika former av bakning och gröt, och Eden kommer att göra ett tunnbröd i stekpanna men även en milkshake där skrädmjölet ingår.

 

 

Till vardags driver hon bageri, café och catering i Karlstad där hon också rostar eget kaffe och gör te med ”främmande” smaker. Hon har deltagit flera gånger i matfestivalen och tidigare också gjort en afrikansk gryta med olika smaker som tilltalat många.

– Jag tycker det är roligt att visa hur man kan kombinera smaker från olika traditioner. Med annorlunda kryddor kan vanliga produkter bli helt nya maträtter.

I flera års tid har Eden Mengisteab från Eritrea deltagit i Smaka på Värmland och spritt goda, annorlunda dofter från sin monter. Med svenska råvaror sätter hon afrikansk knorr på maten som får besökarnas smaklökar att jubla.