Ica Maxi säljer ”Det bästa från trakten”

 

För några år sedan lanserade Ica Maxi i Karlstad och Kristinehamn konceptet Mat från trakten. Nu kommer en större satsning: Det bästa från trakten.

 

För att berätta om denna ”relansering” av ett lyckat koncept deltar Ica Maxi Kristinehamn i matfestivalen på Gustafsvik. Mat från trakten var Ica-handlarna Christer Johanssons och Per Ringvalls idé. Genom ett utökat samarbete med lokala livsmedelsproducenter ville man dels stötta dessa, dels svara upp mot en ökande efterfrågan från konsumenterna.
– Det gick bra, konstaterar Erik Ringvall som är butikschef på Ica Maxi i Kristinehamn. Vi har kunnat lyfta fram många mindre leverantörer på ett tydligare sätt och även fått kontakt med flera som vi inte visste om.

 

 

I dag är det lättare för honom att köpa in lokala råvaror och matprodukter.

 

– Det har vuxit fram bra kanaler som Värmlands Skafferi och Gårdarna i Värmland som fungerar som grossister för närproducenterna, säger han.
Sammantaget gör detta att man nu vill gå vidare med satsningen och att fler vill hänga på.

 

– I mitten av oktober lanserar vi Det bästa från trakten i samarbete med tio andra Maxibutiker i Värmland, Västergötland, Bohuslän och Halland. Vi tar ett omtag och satsar långsiktigt på lokala produkter, eftersom det är vad kunderna efterfrågar. Genom att vi är så många butiker som samverkar har vi möjlighet att
göra skillnad i våra respektive regioner.

 

 

På nationell nivå samarbetar Ica och LRF med ambitionen att sälja mer svenskproducerad mat.

 

– Frågan blir allt hetare och konsumenternas agerande talar sitt tydliga språk, säger Per Ringvall. Vi vill vara med och ta ansvar och deltagandet i Smaka på Värmland är ett sätt för oss att träffa nya leverantörer.