Tävla i ”Årets Gröna Mästerkock & Minikock” 2018

  

Tävla i ”Årets Gröna Mästerkock & Minikock” 2018

Efter förra årets succéstart för tävlingen Årets Gröna Mästerkock, där Jenny Svensson, Oliveriet tog hem titeln, söker vi nu tävlande för 2018 och lägger också till en tävling för lite yngre talanger”, säger Barbro Fernström, initiativtagare.

På restaurangscenen, inom storkök, skolkök och i våra hem finns ökat intresse för vegetarisk matlagning. Så även bland unga människor och barn. Vid Smaka på Värmland kommer två finalister i vardera tävling att få tillaga sina gröna rätter live på scenen. En eminent jury kommer att bedöma matupplevelsen och utse 2018 års Gröna Mästerkock och Minikock.

Juryordförande är liksom förra året Barbro Fernström, OS & VM medaljör, kocklaget Team Swedish Schoolrestaurant och till vardags köksansvarig på Mariebergsskolan. Ur Svenska Kockars Förening i Värmland deltar även ordförande för distriktet, Ann-Christin Toreld Clarito, ungdomsansvarig Tim Backman och Amanda Ståhlberg.

Tävlingen arrangeras som ett samarbete mellan Smaka på Värmland, Visit Kristinehamn och Barbro Fernström.

Årets Gröna Mästerkock

Bidraget, en maträtt, ska innehålla fullständig innehållsförteckning och en arbetsbeskrivning med inlämnarens underskrift, råvaror hämtade från närområde och i största möjliga mån KRAV/ekologiskt.

Juryn bedömer; Ätupplevelsen som tex: Doft, Textur, Smak, Teknik, Innovation, Råvarukoppling, och om maträttens namn stämmer överens med smak och synupplevelsen. KRAV/Ekologiskt ses på innehållsförteckning och avgörs efter varje rätt, mängd och tanke bakom utförande och råvarorna. Influenser från andra länder, ägg och mjölk kan rätten bestå av. Alltså en Laktoovo vegetarisk rätt kan göras.

En bild på maträtten lämnas in med bidraget, senast 15 september och även kontaktperson med telefonnummer och mail adress.

Den 15 september granskar juryn inkomna bidrag och väljer ut två deltagare som tävlar live på scenen och lagar till sina rätter i finalen under matfestivalen Smaka på Värmland, lördagen 29 september i Kristinehamn.

Vinnaren får åka på en tvådagars konferens till Göteborg 9-10 oktober. Konferensen ”Tomorrows food travel” sätter fokus på framtidens måltidsturism, trender, innovationer och inspiration samt skapar en mötesplats för utbyte och interaktion mellan forskning och näringsliv.

Årets Gröna Minikock

(Barn upp till 12 år)

Bidraget, en efterrätt eller ett bakverk, ska innehålla en kort beskrivning av vem du är, ålder och intressen och beskriv vad du vill laga för något. Skicka med ditt recept. Efterrätten eller bakverket ska innehålla minst en ingrediens som är en grönsak, frukt, bär eller rotfrukt.

Den 15 september granskar juryn inkomna bidrag och väljer ut två deltagare som tävlar live på scenen (med stöd av förälder/vuxen) och lagar till sina rätter i finalen under matfestivalen Smaka på Värmland, lördagen 29 september i Kristinehamn.

Vinnaren i Årets gröna minikock får vara med en heldag på Torfolks gård i Höje. De blir involverade i verksamheten och får vara med och producera deras ekologiska produkter som bland annat är sylt, saft, marmelad och grönsaker.

Viktiga datum

Inlämning senast 15 september.
Den 15:e september avgörs vilka två bidrag per tävling som går vidare till final.
Finalen sker under lördagen 29 september vid Smaka på Värmland i Kristinehamn.

Alla bidrag skickas till:

Barbro Fernström
Gårdsvägen 10
655 60 Molkom

eller barbro.fernstrom@live.se      

Vid frågor om bidrag/inlämning eller råvaror kontaktas Barbro Fernström 072-5422998

Artikel angående tävlingarna Årets gröna mästerkock och minikock i NKP (Nya kristinehamns posten) och VF (Värmlands Folkblad)
Grön mat lockar kockar – NKP
Kocktävling med nyheter under Smaka på Värmland – VF