Bordet från The edible country flyttar till Smaka på Värmland

Bordet från The edible country flyttar från Kittelfältet till Smaka på Värmland under matfestivalen.
Foto: Tommy Pedersen

Det finns en uppfattning om att nyttig mat är komplicerad och mer otillgänglig än annan mat, men det behöver inte vara så. Naturlig och hälsosam mat kan vara precis lika god och enkel att laga som annan mat. Och att laga mat ute i det fria ger dig alla de positiva hälsoeffekter som en naturnära livsstil ger. Det är därför Sverige har förvandlat landet till världens största gourmetrestaurang från maj till september i år. För här finns fantastisk och nyttig mat precis runt hörnet – i vår natur.

Tillsammans med fyra av Sveriges Michelin-kockar Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Bjuhr och Anton Holmström har vi gjort en gör-det-själv-meny med ingredienser som går att hitta själv i vår natur, i skog, bland fält och i sjöar. För att göra äventyret lite lättare har vi placerat ut tretton handgjorda träbord, tillsammans med cooking kits, runt om i landet.

I Värmland har bordet under sommaren stått bland mossa och tallar på Kittelfältet, som ligger i naturreservatet vid Brattforsheden. Men nu flyttas det av Visit Värmland till Smaka på Värmland under helgens matfestival.

Vid bordet kommer matfestivalens besökare att kunna köpa sig en VIP-plats för 50 kr och där avnjuta den mat som tillagas av kockarna från scenen, bl a Alexandra Zazzi. Det finns 8 VIP-platser vid varje dukning av bordet och dessa tillfällen sker 3 ggr per festivaldag. Biljetter till VIP-bordet går inte att boka eller köpa i förväg, utan köps på plats bredvid scenen under matfestivalen, först till kvarn!

Intäkterna går i form av en prischeck till vinnaren i Nifas tävling ”Matverk” som genomförs den 29 oktober i Karlstad. Tävlingen går ut på att skapa en förädlad produkt som är säljbar på marknaden. Man kan tävla som enskilt företag eller som ett lag där råproducent, förädlare, formgivare, förpackningsdesigner och/eller kommunikatör deltar.