Stort intresse för värmländsk mat på årets matfestival

Svenska Jägarförbundet i Värmland serverade vildsvinskebab till sugna besökare. Foto: Linnéa Filipsson

I helgen hölls den stora matfestivalen Smaka på Värmland för nionde året i rad. Smaka på Värmland är ett av Värmlands största matevenemang och lockade många besökare såväl som utställare, försäljare och kändiskockar.

Runt 7 000 personer besökte Smaka på Värmland under helgen i Kristinehamn.

– Jag är jättenöjd, det var så härlig stämning under hela arrangemanget! säger Linnéa Palmqvist, projektledare för Smaka på Värmland. Det blev något färre besökare än föregående år då vi hade 8 000, troligen på grund av lite sämre väder på söndagen men det är ändå en hög besökssiffra för ett tvådagarsevenemang, säger Linnéa.

Mathantverkare och producenter fanns på plats från hela Värmland med sina produkter; alltifrån rökt fisk, ost och charkuterier till bakverk och delikata praliner. Flera kändiskockar gästade scenen, bland andra tv-kocken Alexandra Zazzi och grillmästaren Jonas Borssén. En av årets stora nyheter var också att bordet från The Edible Country flyttats från Kittelfältet till Smaka på Värmland, och vid bordet kunde besökarna avnjuta maten som kändiskockarna tillagade live på scenen.

Tillresta besökare från grannländer

Under matfestivalen genomfördes en besökarundersökning av Research One i samarbete med Visit Värmland. Undersökningen gjordes för att få bättre kunskap om var besökarna kommer ifrån och hur evenemanget kan stärkas och utvecklas framåt.

– Vi väntar med spänning på att få ta del av den, säger Linnéa. Vi vet att det kommit bussar från andra håll i landet som besökt matfestivalen och stannat över natten, säger hon.

Flera boendeanläggningar i Kristinehamn har haft god beläggning under helgen med många tillresta besökare utifrån. Många av hotell- och campinggästerna var norrmän, danskar och tyskar, som också besökt matfestivalen och andra platser i Kristinehamn.

– Mat- och måltidsturism växer och det är roligt att se att den värmländska maten lockar långväga gäster. Smaka på Värmland är ett starkt varumärke och ett samarbete som vi är stolta över, säger turistchef Ulrika Ganterud Evermark.