100 aktörer på 71 platser, så mycket god mat och härliga råvaror

SMAKA PÅ VÄRMLAND 26-27 september 2020

I Värmland finns det mycket god mat och dryck, trevliga butiker, duktiga producenter och matkreatörer. I år öppnar de upp dörrarna och välkomnar besökare till sin hemmaplan. Gör din egen rundresa och Smaka på Värmland 26-27 september!

– “Det är fantastiskt att det finns så mycket olika dofter och smaker att erbjuda i Värmland”, säger Linnéa Palmqvist, projektledare Smaka på Värmland.

Matproducenterna bjuder på många upplevelser

Besök den enda spirulina-farmen i norra Europa, ett musteri som doftar äpple, platsen där värmlandschips grytfriteras eller där grönsaker och örter odlas i liten skala efter säsong. Upptäck platser med egna handgjorda chokladprodukter, ägg från gårdens frigående hönor, bakade piroger med närproducerade råvaror i fyllningarna, värmländsk honung, mumsig granskottssirap, närproducerat vete från kvarnen, nyttig kombucha eller smakrikt, naturligt öl.

Caféer med godsaker och restauranger med värmländsk meny
Bland caféerna hittar du många njutningar så som Wermlandstårta, våfflor, egengjort fika och en kaffebar med alla Karlstads kaffesorter.

– “Det är bröd hembakat från grunden och bagerier där man bakar i vedugn vilket gör doften och smaken förförisk. Planera in flera fikastunder – det finns White guide caféer att välja mellan och många andra frestelser som chokladälskarens paradis och hemgjord glass som överraskar”, säger Linnéa Palmqvist.

Njut av lunch under rundturen t ex traditionella värmländska rätter som nävgröt och fläsk, en speciell Värmlandsmeny, hemlagad mat, mat ”direkt från bonden”, rätter med kantareller från Värmlandsskogarna, moderna skapelser av värmländska råvaror eller vedugnspizza.

Fyll skafferiet vid gårdsbutikerna och på aktörernas hemmaplan. Hitta närodlade hållbara produkter från lokala gårdar och mathantverkare. Du kan handla i en saluhall eller butik fylld med närproducerade varor, alternativt direkt från gårdsbutiken.

De värmländska bondgårdarna öppnar upp och här finns aktiviteter; ponnyridning, titta på uppfödning av ekologiska grisar och andra djur t ex de bedårande Walliska svartnosfåren. Hemma hos mataktörerna är variationen stor; kokad marmelad i många smaker inpackad med kärlek, egen tillverkad getost, ekologisk grönsaksodling, torkad Karljohanssvamp, långjästa surdegsbröd på ekologiskt mjöl, smakfull rökt lax, eldost, noga utvalda dessertostar, kyckling, älg- och vildsvinskött från jakt i närbelägna skogar, ostkaka, hantverksbageri, KRAV-ekologiska syrade grönsaker, tunnbröd, lammkorvar och fröknäcke.

– “Det är lätt att fylla skafferiet med bra lokalproducerad värmländsk mat. Det finns mycket gott värmländskt att välja på så smaka dig runt genom Värmland”, uppmanar Pernilla Samuelsson, från branschföreningen Nifa.

Även till det dukade bordet finns många värmländska produkter att välja som linnédukar med kungligt renommé, krukmakarmästarens bruksgods och unika föremål eller ljuskronor som är handstöpta.

– “Bordet är dukat för en riktig mathelg”, säger Sarah Andrén på Visit Värmland.
– “Värmland är som gjort att åka runt i på hösten med många trevliga stopp hos mataktörerna. Det blir en härlig Värmester och för den som önskar boende finns många möjligheter på Visit Värmlands hemsida visitvärmland.se

 

Om Smaka på Värmland 2020:

Mataktörerna har öppet: kl. 10-16 både lördag och söndag. Restauranger har minimum öppet kl. 12-16 både lördag och söndag.
Mer information och kartan finns på: www.visitvarmland.se/smakapavarmland

Vi måste ta hand om varandra! Alla besökare uppmanas att hålla avstånd. Skulle det vara mycket folk på en plats så njut av naturen och ta en promenad, sitt kvar i bilen om den står säkert eller lägg om rutten, gör ett annat stopp och kom tillbaka senare.

Handla värmländskt i förväg och online:
För den som inte har möjlighet att åka på rundresa under Smaka på Värmland dagarna 26-27 september, så finns möjlighet att handla många av produkterna online via Gårdarna i Värmlands hemsida www.gardarnaivarmland.se Kunden väljer själv att hämta upp sina varor hos någon av mataktörerna, alternativt att beställningen levereras till kunden efter helgen.

Varmt välkommen!

Smaka på Värmland
turist@kristinehamn.se
0550-88 187