Information till utställare

Smaka på Värmland –

Den stora matfestivalen på Gustafsvik Kristinehamn

Matfesten arrangeras sista helgen i september.
Med ett brett utbud av utställare och försäljare, ett spännande scenprogram samt nyheter som Food Court, Bagarfest och Oktoberfest på schemat blev det inget mindre än en succé 2018 med ca 8 000 besökare. Turismenheten vid Kristinehamns kommun tog förra året över driften av arrangemanget från Hushållningssällskapet Värmland. Smaka på Värmland genomfördes vid Gustafsviks Herrgård med många utställare från hela regionen, besökare från närområdet och mer långväga gäster.

I år kommer evenemanget att gå av stapeln den 28-29 september.

När förra årets projektledare, Frida Persson, är föräldraledig tar kollegan Linnéa Palmqvist över rodret och startar upp projektet med att utveckla årets evenemang med mat- och måltidsturism i fokus. Vi börjar arbeta för värmlands första matfest som i år kommer att arrangeras för nionde året i rad.

Det finns ett stort intresse för att handla närproducerat, råvaror och mat av hög kvalitet. Det är just det Smaka på Värmland handlar om, att lyfta fram mathantverket och alla de matproducenter som verkar i regionen.

Boka in sista helgen i september 2019 redan nu för den stora matfesten. Du kommer snart att kunna anmäla dig.
Välkommen att höra av dig med funderingar.

Frågor besvaras av:

Linnéa Palmqvist, projektledare Smaka på Värmland.

0550-880 83, linnea.palmqvist@kristinehamn.se

====

Information 2018

Precis som tidigare år kommer vi att arbeta för att bibehålla sådant som fallit väl ut och samtidigt fortsätta att utveckla festivalen. Festivaldagar blir lördag-söndag, sista helgen i september och tiderna 10-16 båda dagarna. I år kommer även en Oktoberfest att hållas i matfestivalens food court under lördag kvällen 17.00-22.00. Thorbjörn från Evenemangsservice kommer att fortsätta förse oss med tält och dragning av el. Utvecklingen handlar till stor del om att väva in primärproduktionen och självhushållning i arrangemanget. Vi kommer också att marknadsföra oss aktivare mot framförallt Örebroregionen.

Det som händer på scenen, ute på festivalområdet, under kort-kurser eller i tidningar och programblad är en del av det vi arbetar med just nu.

Här är ni utställare av stor vikt för oss. Har du förslag på utveckling av festivalen eller nya aktiviteter, vill du göra något själv eller tillsammans med oss? Kontakta oss gärna! Tillsammans med samarbetspartners och alla matglada utställare är vi övertygade om att vi efter sju succéartade festivaler kan skapa ett minst lika bra arrangemang igen!

Festivalen lever året om på www.smakapavarmland.com och i sociala medier. Facebook-sidan och vårt Instagramkonto är två mycket viktiga kanaler för oss. Vi kan tillsammans göra våra sociala medier mer levande och intressant, så glöm inte att följa våra kanaler, tagga våra sidor och hashtagga #smakapåvärmland när ni gör inlägg i era sociala kanaler.

När du anmäler dig lägger vi ut ditt företags logga tillsammans med en länk till din egen hemsida. Saknar du logga så skriver vi ditt företagsnamn med enhetligt typsnitt. På hemsidan hittar du även Smaka på Värmlands logga och du kan gärna använda den när du skriver om ditt företags deltagande på webben och i sociala medier.

Festivalen blir ingen fest utan dig som ställer ut, presenterar och säljer dina högkvalitativa produkter.
Tillsammans sätter vi den värmländska maten på kartan!

Välkommen med din anmälan till Smaka på Värmland – Den stora matfestivalen!

Sista anmälningsdag är 31 augusti.

Vid avanmälan 31 juli-31 augusti debiteras 600 kr (exkl. moms).
Vid avanmälan efter 31 augusti debiteras fullt belopp.
Fakturering sker inom tre veckor efter anmälan.

Här kan du läsa om några av de vanligaste frågorna vi får inför flytten till Gustafsvik.

====

Information till utställare om Smaka på Värmland 29-30 september.

Allmän info:
Festivalen är öppen lördag 29/9 kl. 10.00–16.00 och söndag 30/9 kl. 10.00–16.00.

Entré tas ut av besökare över 15 år, 50 kr per dag. Vi uppmanar besökarna att ta med kontanter. Men som utställare är det bra att ordna möjlighet till kortbetalning eller Swish, det underlättar för kunderna.

Under lördagskvällen arrangeras Oktoberfest i food court-området (enbart pga tillstånd) med underhållning, öppet mellan ca kl 16-22. Ingen entréavgift utöver mässentré och ingen förbokning (åldersgräns 18 år).

Det finns två entréer för besökare i år, vilket kommer att bidra till ett smidigt flöde av besökarna på festivalen. En entré är placerad vid områdets norra sida som förra året, samt en entré söderifrån från parkeringen. Informationstältet/kansli finns vid den norra entrén.

Riggning av monter:
Vi öppnar festivalområdet för riggning av montrar mellan kl. 14.00–18.00 på fredag 28/9, 07.00-09.30 på lördag och 08.00-09.30 på söndag. Du får information om din placering på plats när du anländer. Vi har ingen möjlighet att tala om din placering på området innan dess.

Inkörning till området sker efter ridhuset (karta över infartsväg bifogas nästa informationsutskick). Kom i god tid då ett begränsat antal bilar kan vara inne på området samtidigt, vilket kan innebära väntetid. För att motverka detta kommer vi att erbjuda bärhjälp samt fyrhjuling med släp under hela helgen. Ta gärna med egen säckkärra eller vagn för transport av varor till montern. Parkera på körvägarnas högra sida vid i- och urlastning och undvik körning utanför grusade vägar. Lasta ur bilen snabbt och flytta den direkt så att nästa utställare kommer in. Det skall vara bilfritt i området från 09.30 till 16.30 på lördag och söndag.

Lastning och utflyttning sker kl. 16.30 på söndag. Detta innebär en säkerhetsrisk! Det blir mörkt framåt kvällen och många personer och fordon är i rörelse. Vänligen visa respekt och hänsyn för allas säkerhet. Börja med att packa ihop montern (ej innan 16.00) och hämta bilen sist av allt.

I montern:
Bord och förbokade extrabord, kylar och golv, finns på plats utifrån din anmälan. Montern har tak och under natten kommer frontduken på montern att stängas. Tänk på att det bildas kondens i tälten så plocka undan eller skydda varorna väl. Alla kylar ska stå på golv eller pallar.

Borden kommer att kläs med fin wellpapp i framkant. En inplastad skylt i A4-format med företagsnamn kommer att anslås i anslutning till respektive plats och alla bord märks upp med företagsnamn. Det är inte tillåtet att tejpa eller använda häftapparat på tältens dukar. Extra bord hyrs ut efter tillgång på området för 80,-/st. Kontakta infotältet.

Du som använder dig av gasol eller öppen eld ska ta med egen brandsläckare och brandfilt samt använda skyddsstaket. Brandfilt och brandsläckare är du själv skyldig att ta med, staket distribueras på plats (kontakt kommer i nästa utskick).

Alla utställare kommer att få en Smaka på Värmland-knapp som vi gärna ser att ni använder.

Ta gärna med en egen dunk för att hämta färskvatten vid anvisad vattenpost.

Lämna montern som ni fann den d.v.s. städad med ett tomt bord. Skräpet lämnas i containern utanför festivalområdet. Om montern lämnas ostädad kommer ni att faktureras. Sopsäckar delas ut eller hämtas i infotältet.

Utställarfika:
Vi tillhandahåller lättare fika till utställare. Mer information om detta kommer i nästa utskick.

Parkering för utställare:
Parkering för utställare är endast tillåten på platser med anvisade skyltar. Utställarparkering kommer att finnas runt stall, ridhus samt på en av ridbanorna på Gustafsvik. Om du har egen kylbil och behöver el till den kontaktar du oss omgående.

Förvaring:
En kyllastbil från Grönsakshuset finns på plats och är tillgänglig från fredag eftermiddag. Inkörning till kylbilen fredag kl. 14.00–18.00 samt lördag & söndag kl. 07.00 – 09.30. Vi rekommenderar förvaring i grå backar märkta med företagets namn.

El:
Uttag kommer att finnas vid din monter utifrån din förbeställning. OBS! Ta med egna kablar och skarvdosor. Viss belysning finns i de större tälten. Om du vill använda egna lampor och är osäker på ditt elbehov eller önskar att ta med mer elkrävande utrustning än du tidigare anmält måste detta meddelas snarast, absolut senast onsdag 26/9.

Tillstånd:
Alla utställare ansvarar för sina livsmedelstillstånd och ska kunna uppvisa dem på plats. Du som ska använda gasol behöver tillstånd för detta hos Räddningstjänsten i din respektive region. Varje utställare ansvarar själva för sina tillstånd. Arrangören kommer att kontrollera samtliga utställares gasolhantering enligt bifogad checklista.

Här hittar du Räddningstjänsten i Bergslagens rådgivning kring gasolhantering: http://www.brt.se/rad-och-anvisningar/gasol-rad-kring-gasolhantering/

Säkerhet:
Väktare kommer att finnas på plats under natten mellan fredag-lördag och lördag-söndag. Det finns även väktare på plats under festivalens öppettider. I Info-tältet finns också hjärtstartare, brandfilt och brandsläckare.

Sopor och toaletter:
Kristinehamns Tekniska Förvaltning sätter ut soptunnor på området för besökare. Två containrar för utställarnas sopor kommer att finnas i anslutning till området. Dessa är sopsorterade, en för brännbart och en för wellpapp. Vänligen platta till/vik ihop dina wellpapp-kartonger. Toaletter för utställare finns i ridhuset samt en toalett med kodlås vid köksträdgården (kod=2018). En allmän toalettvagn finns även utanför den västra flygeln. 

Kontaktperson innan festivalen:
Ansvarig projektledare för Smaka på Värmland är Frida Persson från Visit Kristinehamn, ni når henne på 0550-86858 eller frida.persson@kristinehamn.se.

Kontaktperson för festivalområdet under festivalen (och dagen innan):
Uppgift/kontakt kommer i nästa utskick.

Vi har även ett informationstält i anslutning till huvudentrén som är bemannat fredag 14.00-18.00, lördag kl. 07.00-16.30, söndag kl. 08.00-17.00. Dit kan du som utställare alltid vända dig med dina frågor eller om du behöver hjälp med något.

Varmt välkomna till årets matupplevelse!