Årets Värmländska Matentreprenör

Länsförsäkringar Värmland tillsammans med LRF Konsult instiftade 2016 priset för Årets Matentreprenör i Värmland. Pristagaren ska enligt kriterierna vara en entreprenör, organisation eller ett företag som hållbart och framgångsrikt har tillverkat, producerat eller marknadsfört lokal mat i Värmland.
Priset (förutom äran) är 20.000 kr och delas ut under Smaka på Värmland.

 

Vinnare genom åren:

2019 – Carina Wallner med Norra Sanna Bageri, Karlstad
Motivering: Norra Sanna Bageri fick flera nomineringar och vi tycker på många sätt att verksamheten står för en hållbar värdegrund. Dessutom på ett nytänkande sätt via lokala REKO-ringar. En mycket värdig vinnare, säger Tommy Ernerudh, kommunikationschef Länsförsäkringar Värmland.

2018 – Thorill Pettersson med Restaurangen Thorills, Årjäng
Motivering: För två år sedan tog Thorill Pettersson tillsammans med sin pappa och sin man steget och vågade följa sin dröm om en restaurang i den egna bostaden. Med stor kunskap och ett brinnande intresse för mat och dryck lockar Thorills restaurang, i Holmedal utanför Årjäng, både lokalbor och turister. Menyn erbjuder lokalproducerat med råvaror från trädgården, skogsbrynet, intilliggande ängar och sjöar. Allt lagat i det lilla köket framför ögonen på restauranggästerna. Ett unikt och hållbart sätt att visa den värmländska landsbygden från sin allra bästa sida.

2017 – Bibbi Kringlund från Kulinarika- Mat & Vinbyrån, Västra Ämtevik
Motivering: Med ett entreprenörskap som betonar helhet och bygger på lokala råvaror förenar Bibbi Kringlund tradition med förnyelse av de värmländska smakerna. Bibbi lyfter också andras verksamheter med sitt lokala matengagemang

2016 – Knut Lillienau och Christina Jonsson med Grön Ko, Säffle
Motivering: Med stort engagemang och stora investeringar har ägarna på relativt kort tid etablerat ett livsmedelsföretag i Värmland som blivit känt både i och utanför länet. Grön Ko har med sina produkter, till stor del från egna gården eller närliggande gårdar, nått ut till och hyllats av både barn och gamla. Stora smaker i smarta förpackningar som återfinns på arbetsplatser, i butiker och på tågresan. Ett hållbart entreprenörskap i sin bästa kostym.